De motieven om te stoppen met roken variëren met de leeftijd.

Een nieuwe studie toont aan dat de motieven voor het stoppen met roken met de leeftijd varieert. Het American College of Chest Physicians (ACCP) stelt dat rokers na hun 65ste stoppen met roken vanwege artsendruk en vrees voor gezondheidsproblemen, terwijl de rokers onder de leeftijd van 65 als belangrijkste reden voor het stoppen met roken de kosten en tabaksgeur als redenen noemen.

Redenen om te Stoppen met Roken
De huidige maatschappelijke consensus binnen de medische gemeenschap lijkt te zijn dat 65 jarige rokers niet meer kunnen of willen stoppen met roken. De resultaten van voornoemde studie tonen echter aan dat de oudere rokers gemotiveerd raken om te stoppen met roken door andere factoren dan jongere rokers. Als deze factoren in ogenschouw worden genomen, dan is het mogelijk de stop-cijfers onder beide leeftijdsgroepen te verbeteren, menen de onderzoekers. Oudere rokers zijn gevoeliger voor artsadvies en vrees gezondheidsproblemen terwijl jongere rokers als redenen om te stoppen meestal de prijs van sigaretten, tabaksgeur, en het algemene gezondheidsbelang noemen.
Als de kosten van sigaretten niet hebben gemaakt dat de oudere roker stopt met roken, is het niet waarschijnlijk dat de toenemende tabaksaccijns hierin verandering zal brengen, alhoewel dit voor jonge rokers wel het geval zou kunnen zijn. Hoewel jongere rokers nog geen merkbare gezondheidsgevolgen ervaren hebben, zijn ze gevoelig voor de hoogte van de kosten van sigaretten/sigaren.

Redenen om NIET te Stoppen met Roken:
Hindernissen om met roken te stoppen variëren ook per leeftijdsgroep. De jongere rokers zouden eerder dan oudere rokers bang zijn voor gewichtstoename (30% versus 15%), stress (59% versus 45%), bang te zijn niet te kunnen stoppen (15% versus 8%), sociale druk (24% versus 7%), en ontwenningsverschijnselen (44% versus 36%). De jonge rokers geloven ook dat de "cold turkey" de beste is om te stoppen met roken, alhoewel in werkelijkheid, slechts 7% van rokers onthouding op lange termijn zonder professionele hulp weet te bereiken.

Meer op de hoogte zijn van wat rokers motiveert om met hun gewoonte te stoppen en welke persoonlijke hindernissen ervaren, kan ertoe bijdragen dat er betere programma’s ontwikkeld kunnen worden die bij de individuele behoeften van hen die met roken willen stoppen passen.