Wat is Nicotine-verslaving?

Verslaving aan tabak, of eigenlijk ‘verslaving aan nicotine’, heeft twee componenten: een fysiek deel en psychisch deel. Dit wordt ook wel lichamelijke- en geestelijke afhankelijkheid genoemd. De lichamelijke afhankelijkheid treedt doorgaans op als het lichaam gewend is geraakt aan de toediening van nicotine. De persoon moet dan blijven roken om zich goed te voelen en het stoppen met roken zal ontwenningsverschijnselen teweegbrengen. De geestelijke afhankelijkheid ontstaat wanneer iemand (bewust of onbewust) van mening is dat hij door te roken beter kan functioneren. Het stoppen met roken zal ook dan een intens hunkeren naar een sigaret veroorzaken. Vaak ontstaat er spanning en stress. Iemand die verslaafd is en wil stoppen met roken heeft met beide componenten te maken.

Wat is de lichamelijke afhankelijkheid van nicotine?
Als u rookt dan raakt uw lichaam gewend aan nicotine. Nicotine geeft een ontspannen effect en kan de concentratie verhogen. Het effect is echter van korte duur en zo sterk dat verslaving kan ontstaan.Ruim een uur na het roken van uw laatste sigaret, is het nicotineniveau met ongeveer de helft gedaald en voelt u zich minder behaaglijk en krijgt u weer zin in roken. Als het niet-roken langer duurt, wordt het onbehaaglijke gevoel steeds sterker. U krijgt op dat moment te maken met ontwenningsverschijnselen. Door weer een sigaret op te steken wordt nieuwe nicotine aangevoerd en verdwijnt het onbehaaglijke gevoel snel. Na een trekje van uw sigaret heeft de nicotine slechts 7 seconden nodig om een effect in uw hersenen te hebben.

Wat is de geestelijke afhankelijkheid van roken?
De lichamelijke afhankelijkheid van nicotine is over het algemeen na enkele weken stoppen verdwenen en wat overblijft, is de geestelijke afhankelijkheid van roken. Het is daarom zeer belangrijk om ook de gewoonte van het roken af te leren.