Roken, zwangerschap en uw baby

Meer dan 10% van de vrouwelijke rokers, rookt ook tijdens hun zwangerschap. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Roken veroorzaakt een verhoogd risico op premature geboorte en kindersterfte. Onderzoek wijst uit dat baby's van moeders die roken tijdens en na de zwangerschap 2 tot 3 maal meer kans om te sterven door wiegendood, dan baby's van niet-rokende moeders.

Wanneer een zwangere vrouw rookt, bereikt de nicotine de foetus via de placenta. Dit vermindert de zuurstofopname en zorgt dat koolmonoxide in de bloedbaan van het ongeboren kind terecht komt. Deze effecten zijn schadelijk! Zuurstof is essentieel voor de groei en ontwikkeling van het kind. Het resultaat is een verhoogd risico op een te laag geboortegewicht, zwakke longen, verminderde hersenenontwikkeling, miskraam, en doodgeboorte. De kans dat baby astma ontwikkelt of zelfs aan wiegendood sterft, stijgt wanneer de moeder rookt tijdens de zwangerschap.

Roken & Zwangerschap:
Van de vrouwen die in staat zijn te stoppen met roken tijdens de zwangerschap, blijft slechts 1 op de 3 dit volhouden tot een jaar na de bevalling. Het risico op wiegendood is minder groot voor baby's wiens moeders tijdens de zwangerschap stopte met roken, maar na de bevalling weer met roken begon. Maar baby's van niet-rokende moeders hebben het laagste risico op wiegendood. Maar liefst 10% van alle sterfgevallen bij zuigelingen kunnen worden voorkomen als zwangere vrouwen niet roken. Sommige schadelijke chemische stoffen in tabaksrook kan ook worden doorgegeven aan een baby via de moedermelk.Roken tijdens de zwangerschap is verantwoordelijk voor meer gevallen van een laag geboortegewicht bij baby's. Roken tijdens de zwangerschap vertraagt de groei van de foetus. Dit leidt vaak tot gezondheidsproblemen bij deze baby’s als gevolg van een te laag geboortegewicht. Stoppen met roken tijdens de zwangerschap vermindert dit risico.

Stoppen met Roken tijdens de Zwangerschap:
Veel vrouwen zijn in staat om te stoppen met roken tijdens de vroege zwangerschap. Maar vrouwen die een stemmingstoornis (depressie) hebben, vinden het veel moeilijker om te stoppen. Onderzoeker toont aan dat tussen een derde en de helft van de vrouwen die roken tijdens de zwangerschap een stemmingsstoornis hebben. Dat maakt stoppen met roken vaan moeilijker. Het is namelijk vaak niet mogelijk zwangere vrouwen medicamenteus te behandelden voor depressie, angst, of nicotineverslaving aangezien de gangbare medicatie vaan schadelijk is voor de foetus.Hulp door middel van counselling, therapie of vanuit de geestelijke gezondheidszorg kan nuttig zijn voor een aantal van deze vrouwen. Wanneer de vrouw niet in staat is om zonder hulp te stoppen met roken, kan ze haar arts raadplegen over medicijnen die zij kan nemen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschap & Roken: een laatste vraag:
Deze moeder is bezorgd om het lot van haar nog ongeboren kind vanwege de drilboren die in haar buurt worden gebruikt. Maar wat is hieraan toch zo typisch...?