Paffen op schoolplein snel verboden?

8 september 2008, BNR.nl: De meeste rokers beginnen jong, vaak al op het schoolplein. Volgens twee longartsen zou het rookverbod daarom moeten worden uitgebreid naar het schoolplein. De twee longartsen van het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk zeggen maandag in de Telegraaf dat zij zien dat jongeren keer op keer tussen hun twaalfde en hun vijftiende beginnen met roken. "Uit onderzoeken blijkt dat de puberhersenen zo gevoelig zijn voor die verslaving. Hoe jonger je begint hoe dieper de gedragspatronen erin slijten." De artsen pleiten daarom voor een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Volgens Lea Bouwmeester, PvdA-Tweede Kamerlid, moer inderdaad alles aan worden geaan om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Maar "daar waar de scholen zelf overgaan tot een verbod is dat een heel goed signaal, maar wij als Den Haag kunnen dat niet opleggen", aldus Bouwmeester.
Bouwmeester zegt de scholen niet te willen overstelpen met de regels. Aangezien de PvdA wel wil voorkomen dat jongeren op vroege leeftijd beginnen met roken, pleit Bouwmeester voor een betere naleving van het tabaksverbod. "We willen dit bereiken door de beschikbaarheid van tabak in te perken en de gelegenheden waarin jongeren kunnen roken, verminderen."

Geen opmerkingen: