'Lichtere sigaretten' helpen om te stoppen met roken

Door middel van dwingende maatregelen in de richting van de tabaksindustrie kan gepoogd worden om de hoeveelheid nicotine in sigaretten te verminderen. Recent onderzoek wijst uit dat dergelijke maatregelen rokers eerder van hun verslaving afhelpen. Een verkennend onderzoek wees uit dat de veelgehoorde stelling dat een laag nicotinegehalte mensen zou aansporen tot meer roken, onjuist is. In tegenstelling! Een kwart van hen die aan de studie deelnamen stopte volledig rokend, terwijl anderen het aantal sigaretten verminderden met meer dan eenderde.

De deskundigen hadden gedacht dat een verminderd nicotinegehalte tot het roken van meer sigaretten aanleiding zou geven. Daardoor zouden rokers nog meer gevaarlijke stoffen binnen krijgen. Dit bleek echter niet het geval!
In de studie werd aan 20 volwassen rokers gevraagd om een week lang hun gebruikelijk merk te roken en vervolgens een zes weken durende periode met sigaretten met lagere hoeveelheden nicotine. Na zes weken, waren zij vrij om opnieuw hun gebruikelijk merk te gaan roken – wat de meesten ook deden.

Echter, tijdens een test die een maand later werd afgenomen bleek dat zij ongeveer 40% minder sigaretten per dag rookten dan vóór de deelname aan de studie. Voorts stopte een kwart van de rokers volledig. Professor Neal Benowitz, die het onderzoeksteam van de Universiteit van Californië in San Francisco leidde, zei: ‘Deze studie steunt het idee dat als de tabaksindustrie het nicotinegehalte in tabak vermindert, jonge mensen die beginnen te roken behoed worden voor verslaving en oude rokers mogelijkheden krijgen het roken te verminderen of geheel te beëindigen’.