Allen Carr, is misschien wel de meest succesvolle anti-rook-goeroe van de wereld. Hij werd op 2 september 1934 geboren en stierf op 72 jarige leeftijd aan longkanker in zijn huis in Spanje. Carr rookte aanvankelijk 100 sigaretten op een dag, maar hield daar in 1983 op 48 jarige leeftijd mee op. Hij ontwikkelde vervolgens een methode om te stoppen met roken die de 'Easyway' is komen te heten. Zijn methode werd dusdanig succesvol dat hij er multimiljonair van is geworden.
Volgens Carr heeft men bij zijn methode geen willpower nodig, maar iets veel eenvoudiger: het komen tot het inzicht dat een nicotineverslaving een vorm van een illusie is. ‘Zodra iemand zich realiseert dat het roken de oorzaak is van hun stress en niet haar oplossing’, schreef hij, ‘kunnen zij niet langer geloven dat zij een gerechtvaardigde behoefte hebben aan roken. Net zomin als dat zij zichzelf ervan kunnen overuigen dat de aarde plat is’.
In de ochtend van 15 juli 1983 besluit Allen Carr te stoppen met roken nadat hij herhaaldelijk een bloedneus krijgt wanneer hij een sigaret opsteekt. Zijn vrouw ontdekt hem, zittend in zijn auto, terwijl er een bebloede sigaret in zijn mondhoek bengelt. Nog diezelfde dag gaat Carr naar een hypnotherapeut die hem niet van het roken weet af te brengen. Later die dag leest hij echter een medisch handboek en ziet het licht. Vanaf dat moment weet Carr de centrale principes van zijn methode Easyway.
Roken, zo stelt hij, is slecht aangenaam om de ontwenningsverschijnselen die optreden te onderdrukken. Het is even succesvol wanneer je je hoofd tegen een bakstenen muur slaat omdat je daardoor afgeleid wordt van de ontwenningsverschijnselen. Carr stopt onmiddellijk met roken en begint zijn eerste kliniek aan huis in Surrey. Dit is slechts het begrin. Hij opent uiteindelijk 30 klinieken in Groot-Brittannië, en sticht een imperium van meer dan 70 klinieken in 30 verschillende landen. Zijn boek 'The Easyway to Stop Smoking' wordt in 1985 gepubliceerd en er worden verscheidene miljoenen exemplaren van verkocht.
Men speculeert erover of de oorzaak van de longkanker die Carr fataal werd, het resultaat zou kunnen zijn geweest van het werken in de klinieken. In deze klinieken bracht hij jaren door in rokerige ruimten, waar hij mensen vertelde dat hun verslaving een illusie was. Toen bleek dat zijn kanker niet meer geopereerd kon worden, zei hij minder geschokt te zijn dan hij had gedacht. ‘Ik heb in de loop der jaren 25m rokers genezen’, hij zei, ‘en als deze ziekte daar de prijs voor is, is het betalen ervan de moeite waard’.