Stop met Roken vóór een Operatie!

Ironisch genoeg kan een aankomende operatie wel eens de beste kans voor een roker zijn om er voor goed mee op te houden, blijkt uit een onlangs uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers bestudeerde bestaande studies en vonden dat rokers die rond hun operatie waren gestopt minder problemen met ontwenningsverschijnselen te kampen kregen na hun ingreep dan anders. De ontwenningsverschijnselen van nicotine kunnen door de medicijnen worden onderdrukt. Daarom biedt een operatie een goede om te stoppen met roken!

Niet roken, of de mensen met roken stoppen vóór de chirurgie, herstellen ook beter van de operatie, stellen de onderzoekers. Verder is de anesthesie veiliger bij niet rokers, wat is toe te schrijven aan het betere functioneren van het hart, bloedvaten, longen en het zenuwstelsel.

‘Voor mensen die erover denken met roken te stoppen, is de tijd rond hun operatie een goede kans dit doen’, stelt Dr. David O. Warner, een anesthesist van Mayo Clinic. ‘Het stoppen met roken van sigaretten bevordert het helingsproces en verminderd risico’s op wondbesmetting. De patiënt kan bij enkele ontwenningsproblemen en andere ongemakken vermijden in deze periode. Dit verhoogt de kans op succes op lange termijn’