Stoppen met Roken & Tieners

Roken onder tieners is een belangrijk onderwerp. Tieners die gaan roken zullen waarschijnlijk volwassenen worden die roken. Het tegengaan van roken bij een tiener is de beste manier om een leven van goede gezondheid te bevorderen.

Begin met praten:
Zeker, u kunt uw tiener eenvoudig vertellen dat roken ongezond is. Maar bevelen, bedreigingen en ultimatums zullen waarschijnlijk niet werken. In plaats van boos te worden, kunt u zich nieuwsgierig en steunend opstellen. Vraag uw tiener wat hem of haar deed beginnen met roken. Misschien probeert uw tiener om op school in een bepaalde groep te passen, of misschien denkt uw tiener dat het roken zal helpen spanning of druk verlichten.

Sommige tieners roken in een poging zich stoer te voelen of meer volwassen. Zodra u begrijpt waarom uw tiener rookt, zowel zult u uw tiener beter kunnen aanspreken. Moedig uw tiener aan om zijn of haar zorgen te delen. Benoem de gevolgen van het roken - zoals kanker, hartaanval en hersenbloeding. Toch blijken tieners vaak ongevoelig voor de gevaren op lange termijn. In plaats daarvan, zou u uw tiener kunnen vragen wat hij of zij als negatieve aspecten van het roken ziet. Zodra uw tiener zijn of haar zegje heeft gedaan, zou u uw eigen lijst van negatieven kunnen aanbieden. Speel in op de ijdelheid van uw tiener:

  • Het roken veroorzaakt een slechte adem.
  • Het roken veroorzaakt stank aan kleren en haar.
  • Het roken veroorzaakt gele tanden en vingernagels.
  • Het roken veroorzaakte een bleke en ongezonde uitstraling.
  • Het roken verzaakt hoest en een overvloed aan flegma.
  • Het roken verminderd energie voor sporten en andere favoriete activiteiten.

Natuurlijk is roken ook duur. Help uw tiener de wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse kosten om te roken te berekenen. U zou deze kosten met elektronische gadgets, kleren of andere favoriete producten kunnen vergelijken die uw tiener van belang acht.

Wees een goed voorbeeld.
Aangezien een ouder bent, bent u één van de krachtigste invloeden in het leven van uw tiener- en uw acties spreken luider dan uw woorden. Als u rookt; stop! Vraag uw arts naar medicijnen en andere middelen om u te helpen te stoppen met roken. Ondertussen, rook niet in huis, in de auto of in nabijheid van uw tiener. Vertel hoe ongelukkig u met het roken bent en waarom het voor u belangrijk is te stoppen met roken.

Help uw tiener aan een plan
Vele tieners die roken denken dat zij makkelijk kunnen ophouden, maar onderzoek wijst uit dat dit doorgaans niet waar is. In feite, de meeste volwassenen die begonnen in hun tienerjaren dachten aldus. Wanneer u aan uw tiener over het ophouden met roken spreekt, vraag welke van zijn of haar vrienden het geprobeerd heeft. Vraag waarom zij hierin niet succesvol waren?

Wanneer uw tiener wil stoppen bespreek dan welke strategieën hij of zij het nuttigst zou vinden. U zou uw eigen suggesties eveneens kunnen aanbieden:

  1. Stel een datum vast. Help uw tiener een datum te kiezen om te stoppen met roken. Let op dat de eindedatum niet in een zware tijd valt, zoals de examenperiode.
    Zet het op papier. Moedig uw tiener aan om alle redenen neer te schrijven om met roken te stoppen.
  2. Ga om met vrienden die niet roken. Moedig uw tiener aan om zijn of haar vrienden langs te gaan. Zouden zij het plan van uw tiener steunen? Moedig uw tiener aan om nieuwe activiteiten op te pakken. Het maken van nieuwe vrienden die niet roken kan het gemakkelijker maken om oude vrienden te vermijden die niet bereid zijn met roken te stoppen of groepsdruk uitoefenen.
  3. Oefen met ‘Nee’ zeggen. Groepsdruk kan onvermijdelijk zijn, maar uw tiener hoeft niet toe te geven. Help uw tiener ‘Nee, ik rook niet’ te zeggen.
  4. Wees voorbereid op ontwenningsverschijnselen. Herinner uw tiener eraan dat als hij of zij het uit kan houden - gewoonlijk een paar minuten - de nicotinebehoefte zal overgaan. Adviseer hem/haar diep adem te halen. Bied suikervrije kauwgom, kaneel tandenstokers o.i.d om uw tiener aan enige afleiding te helpen.
  5. Word lid van een steungroep. Sommige ziekenhuizen en lokale organisaties bieden stop-met-roken groepen voor tieners aan.
  6. Denk na over medicijnen die helpen om te stoppen met roken. Hoewel medicijnen - zoals nicotinekauwgom of pleisters - niet voor tieners werden ontworpen, kunnen zij nuttig zijn. Vraag de arts van uw tiener wat de opties voor uw tiener zouden kunnen zijn.
  7. Leer van fouten. Als uw tiener misstappen begaat, blijft u steunend. Wens uw tiener succes met doorgaan. Besteed aandacht aan de progressie tot dusver en moedig hem/haar aan niet op te geven. Help uw tiener met identificeren wat verkeerd ging en wat hij/zij in het verolg anders zou kunnen doen.
  8. Vier het succes van uw tiener. U zou een favoriete maaltijd kunnen maken voor een rookvrije dag, een nieuw overhemd voor een rookvrije week, e.d. Deze kleine beloningen en de overvloed van positieve bemoediging kunnen uw tiener helpen de motivatie op te brengen om voor goed te stoppen!