Roken & COPD

COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease', dit betekent chronisch (langdurig) obstructieve longziekte (er is dus een obstructie in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem.


Oorzaken van COPD
De chronische obstructieve longziekte (COPD) is een longziekte waarin de longen beschadigd zijn, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt. Bij COPD, worden de luchtwegen, waardoor zuurstof in en uit de longen gaat, gedeeltelijk belemmerd. Het roken van sigaretten is de meest voorkomende oorzaak van COPD. De meeste mensen met COPD hebben nu óf in het verleden gerookt. Inademen van andere soorten longirriterende stoffen, zoals luchtverontreiniging of chemische producten, kunnen over een lange tijdspanne ook tot COPD bijdragen.
Men kan zich bij de luchtwegen een omgekeerde boom voorstellen, een stam (luchtwegen) die zich vertakt, waarbij aan het eind van elke tak is vele kleine luchtzakjes zitten. Bij gezonde mensen, is elke luchtroute gezond, open, elastisch en veerkrachtig. Wanneer u inademt, vult elke luchtzakje zich met lucht; wanneer u uitademt gaat de lucht er weer uit. Bij COPD, verliezen de luchtroutes en de luchtzakjes hun vorm en worden slap. Minder lucht komt binnen en minder lucht gaat er weer uit. De luchtroutes en de luchtzakjes verliezen hun elasticiteit, raken beschadigd en gaan door ontstekingen opzwellen. De cellen in de luchtroutes maken dan meer slijm aan dan gebruikelijk waardoor de luchtroutes belemmert wordt wat de ademhaling bemoeilijkt.

Gevolgen van COPD:
Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm, het welbekende rokerskuchje, en soms een fluitende ademhaling. Bij sommige patiënten verloopt de ziekte mild, bij anderen kan er sprake zijn van een snel verergerend beeld. Soms wordt de patiënt zo benauwd, dat de dagelijkse bezigheden als aankleden en een stukje lopen al teveel zijn. De ziekte kan ernstig invaliderend zijn.