De schadelijke gevolgen van Passief Roken (Meeroken)

Met 'passief roken' wordt de (on)vrijwillige inademing van rook van anderen bedoeld. Dit wordt ook wel ‘meeroken’ genoemd. Wetenschappelijk bewijs laat zien dat blootstelling aan tabaksrook van anderen ziekte en invaliditeit kan veroorzaken. Passief roken is een van de belangrijkste argumenten die leidde tot het rookverbod op de werkplek én binnen openbare plaatsen, zoals restaurants, bars en nachtclubs.
Sigarettenrook bevat meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan er van 69 bekend is dat het om kankerverwekkende stoffen gaat. Bijvoorbeeld formaldehyde, lood, arseen, benzeen en radioactief polonium 210. Waar het gaat om passief roken c.q. meeroken, is de tabaksrook op zich nog steeds schadelijk. Deze kankerverwekkende stoffen worden aangetroffen in het bloed en de urine van niet-rokers die worden blootgesteld aan tabaksrook. Hierdoor heeft een vrouw die nooit gerookt heeft bijvoorbeeld, toch 24% meer kans op longkanker wanneer zij samenleeft met een roker.

Effecten van meeroken c.q passief roken:
Er zijn aanwijzingen dat het verminderen van meeroken onmiddellijke gevolgen heeft voor het risico op een hartaanval. Dit werd aangetoond onder de bevolking van Helena in Montana. In deze geografisch geïsoleerde gemeenschap voerde de plaatselijke overheid een wet in die stelde dat haar inwoners recht hadden op een 100% rookvrije omgeving. Het aantal hartaanval opnames in het plaatselijke ziekenhuis daalde vervolgens met 40%. Deze daling werd weer ongedaan gemaakt op het moment dat een rechter de wet ongedaan maakte. Overige onmiddellijke problemen die passief roken kan veroorzaken zijn:

  • Volwassenen of kinderen met astma kunnen aanvallen krijgen die worden veroorzaakt door passief roken.
  • Tabaksrook is een irriterende stof en mensen die aan allergieën lijden kunnen last krijgen van een loopneus, waterige of brandende ogen, niezen, hoesten, piepende ademhaling, een gevoel van verstikking, en andere typische allergie symptomen.
  • Sommige mensen met allergieën kunnen in rokerige ruimtes last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid
  • Sommige mensen worden niet graag geconfronteerd met de geur, die intrekt in het haar, de huid, tanden, vingernagels, kleding, meubels en tapijten van een roker.
  • Onderzoek toont ook aan dat kinderen waarvan de ouders roken in het huis, meer kans hebben op een ziekenhuisopname vanwege bronchitis en longontsteking in het eerste jaar van het leven.

Veelvuldige blootstelling aan tabaksrook, kan ernstige gevolgen hebben op de lange termijn. Experimentele studies bij dieren die zijn blootgesteld aan tabaksrook hebben uitgewezen dat de kankerverwekkendheid van passief roken zeer reëel is. Er is voldoende bewijs bij proefdieren voor de kankerverwekkendheid van blootstelling aan tabaksrook. Niet-rokers die zijn blootgesteld aan passief roken in het huis, hebben een 25% verhoogd risico op hart- en vaatziekten en longkanker.