Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Het roken van sigaretten veroorzaakt 87 procent van alle sterfgevallen door longkanker. Na het stellen van de diagnose overlijdt zo’n 60% van de patiënten binnen een jaar, 80% binnen 2 jaar en 90% binnen 4 jaar. In het jaar 2003 werd in Nederland de diagnose van longkanker gesteld bij meer dan 6000 mannen en bijna 3000 vrouwen. In de afgelopen 20 jaar is gebleken dat de ziekte bij mannen minder vaak voorkomt, terwijl het bij vrouwen juist vaker wordt gediagnosticeerd. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk de huidige trend in de rookgewoonten.
Roken is slecht voor bijna alle belangrijke organen van het lichaam. Het risico op het ontwikkelen van door roken veroorzaakte ziekten, zoals long - en andere kankers, hart - en vaatziekten en beroertes, neemt toe naarmate er langer wordt gerookt. Belangrijk daarbij is de hoeveelheid sigaretten die men per dag rookt, de leeftijd waarop iemand met roken begon en het aantal jaren van een persoon heeft gerookt.Sigarettenrook bevat ongeveer 4000 chemische stoffen, waarvan meer dan 60 kankerverwekkende stoffen zijn. Bovendien zijn veel van deze stoffen, zoals koolmonoxide, teer, arseen en lood, giftig voor het menselijke lichaam.
Vermindert stoppen met roken het longkanker risico?
Stoppen met roken heeft onmiddellijke voordelen voor de gezondheid van mannen en vrouwen van álle leeftijden! Het risico op longkanker en andere kankers, een hartaanval, beroerte en/of chronische longziekte, neemt altijd af. Hoe eerder een persoon daadwerkelijk stopt met roken, hoe groter de voordelen die dit voor de gezondheid oplevert. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen die stoppen vóór hun 50ste, het risico dat zij in de komende 15 jaar zullen sterven met de helft verminderen dan wanneer zij blijven roken!