Roken en je Longen

De long is het essentiële ademhalingorgaan van gewervelde dieren en dus ook van de mens. Hun belangrijkste taak is het vervoer van zuurstof uit de atmosfeer in de bloedbaan. Op die wijze kunnen alle organen in het lichaam van zuurstof worden voorzien. Omgekeerd zorgen de longen er ook voor dat kooldioxide uit de bloedbaan terugkomt in de atmosfeer. Deze uitwisseling van gassen wordt verricht door miljoenen kleine, zeer dunwandige luchtzakjes.

Longkanker door Roken:
De overgrote meerderheid van alle longkankergevallen, meer dan 90%, wordt veroorzaakt door roken. Dit betekent dat ongeveer een derde van de bevolking van ons land met een hoog risico loopt op deze vreselijke ziekte. Laat staan de andere tabak gerelateerde ziekten, zoals mond-, tong-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, alvleesklier-, blaas- en nierkanker.
  • Slechts 12-15% van de patiënten met longkanker worden genezen met de huidige medische behandelingen.
  • Meer dan 90% van alle longkankergevallen hadden voorkomen worden. ‘Een sigaret is een eufemisme voor een op slimme wijze vervaardigd product met de juiste hoeveelheid nicotine om de gebruiker verslaafd te houden voor het leven alvorens deze persoon te doden’, zei de directeur van de World Health Organization (G. H. Brundtland)
  • Opiniepeilingen tonen aan dat, ondanks alle kennis van ziekten veroorzaakt door tabaksproducten, een schokkend hoog percentage rokers blijft geloven dat sigaretten bij hen geen schade zal veroorzaken.

Veel ex – rokers zijn van mening dat zij niet langer risico lopen op longkanker. Dat is een gevaarlijke misvatting. Heet risico op longkanker blijft zelfs vele jaren na het stoppen met roken bestaan. Het goede nieuws is dat het risico vermindert met het verstrijken van de tijd.