Gezondheidsrisico's van Roken:

De gezondheid staat meestal bovenaan de lijst van redenen die mensen geven om te stoppen roken. Dat is een zeer reële zorg: ongeveer de helft van alle rokers die blijven roken zullen sterven aan een aan roken gerelateerde ziekte.

Gebaseerd op gegevens die verzameld werden in de late jaren 1990, heeft het US Center for Disease Control and Prevention (CDC) geschat dat volwassen mannelijke rokers gemiddeld 13,2 jaar en vrouwelijke rokers 14,5 jaar van hun leven verloren als gevolg van roken. Dan moet ook nog worden beseft dat de ziekten die roken kan veroorzaken, de kwaliteit van leven enorm kan verminderen lang voordat je sterft!

  • Kanker: Bijna iedereen weet dat roken longkanker kan veroorzaken, maar slechts weinig mensen beseffen dat het ook een risicofactor is voor vele andere soorten van kanker; mond-, strottenhoofd-, keel-, slokdarm-, blaas-, nier-, baarmoederhals- én maagkanker!
  • Longziekten: Longontsteking is sinds 2004 opgenomen in de lijst van ziekten veroorzaakt door roken. Roken verhoogt ook het risico op het krijgen van longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Deze ziekten zijn gegroepeerd onder de noemer COPD (chronisch obstructief longlijden). COPD veroorzaakt chronische ziekte en handicaps en verergert in de loop van de tijd - soms met fatale afloop. Chronische bronchitis en emfyseem kan voorkomen bij mensen van 40, maar wordt in het algemeen pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Lange termijn rokers hebben het hoogste risico op het ontwikkelen van ernstige COPD.
  • Hart infarcten, beroertes, en vaatziekten: Rokers hebben tweemaal zoveel kans om te sterven aan een hartaanval als niet-rokers. En roken is een belangrijke risicofactor voor aandoeningen waarbij de bloedvaten die bloed vervoeren naar de been en arm spieren vernauwen. Roken heeft ook invloed op de wanden van de bloedvaten die bloed vervoeren naar de hersenen, dit kan leiden tot beroertes. Mannen die roken, hebben meer kans op het ontwikkelen erectiestoornissen (impotentie), wanneer de bloedvaten niet meer goed functioneren.
  • Blindheid en andere problemen: Roken versnelt het rimpelen van de huid, veroorzaakt een slechte adem, stinkende kleren en haren, gele vingernagels, en een verhoogd risico op macula degeneratie, een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid bij ouderen.

Besluit weloverwogen waarom u stopt met roken:
Neem een duidelijke beslissing dat u wilt gaan stoppen met roken en beloof jezelf dat je dat te doen. Er zullen regelmatig momenten komen waarop u de keuze om te stoppen betreurt. Wees daar dus op voorbereid! U zult zich aan de afspraak met uzelf moeten gaan houden! Bedenk redenen om te stoppen die belangrijk zijn voor je. Wat voor jou de belangrijkste redenen zijn om te stoppen, kun je alleen zelf bepalen. Onthoudt dat succesvol stoppen alleen mogelijk is als je er zelf van overtuigd dat je moet stoppen!