Hulpmiddelen bij het Stoppen met Roken

Stoppen met roken kan op korte termijn lastige bijwerkingen hebben. Met name voor diegenen die een groot aantal sigaretten per dag rookte, gedurende een lange periode:

  • Droevig of angstig gevoel: Mensen die stoppen met roken voelen zich vaak depressief, angstig, prikkelbaar en rusteloos en kunnen moeite hebben met hun concentratie of (in)slaapproblemen hebben.
  • Gewichtstoename: Toegenomen eetlust komt veel voorkomend nadat iemand is gestopt met roken. Studies tonen aan dat mensen die stoppen met roken dut vaak compenseren door meer te gaan eten. Hoewel de meeste rokers minder dan 10 kilo aankomen, zal dat voor sommige mensen erg vervelend zijn. Regelmatige lichamelijke activiteit kan mensen helpen een gezond gewicht te behouden.

Depressie, angst, rusteloosheid, gewichtstoename, en andere problemen, zijn symptomen van nicotine ontwenning. Veel mensen hebben baat bij nicotine vervangende producten en andere geneesmiddelen die de ontwennings-verschijnselen verminderen. Maar ook zonder hulpmiddelen zullen de nare ontwenningsverschijnselen in de loop van de tijd afnemen.