Nieuw onderzoek naar stoppen met roken tijdens óf voor de zwangerschap

Veel vrouwen stoppen met roken tijdens de zwangerschap om hun ongeboren kind te beschermen tegen de gevolgen van sigaretten. De helft van hen pakt deze gewoonte echter weer op binnen een paar maanden na de bevalling. Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill onderzochten de factoren die ervoor zorgen dat de andere helft wel gestopt bleef.

Volgens de studie hadden vrouwen met een partner die hen ondersteunde bij de opvoedingspraktijk een grotere kans om gestopt te blijven. Vrouwen die dit ontbeerde, alleenstaande moeders en zij met minder sociale- en financiële middelen en steun hadden een grotere kans op terugval in het oude gedrag.

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op complicaties, waaronder een laag geboortegewicht en wiegendood. Opvallend is dat de afgelopen 15 jaar een gestage daling van het aantal vrouwen dat rookt tijdens zwangerschap zichtbaar is. Dit is gedeeltelijk het gevolg van een algemene daling van het aantal rokers onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd en gedeeltelijk het gevolg van de interventies ten behoeve van vrouwen in de prenatale periode. ‘Maar er moet meer gedaan worden, want meer dan 50 procent van de vrouwen die stoppen met roken tijdens de zwangerschap beginnen binnen zes maanden na de bevalling weer’, aldus de onderzoekers.

Een aantal factoren lijkt het verschil te maken tussen de twee groepen vrouwen. Degenen die gestopt bleven hadden sterke sociale ondersteuning, een sterke innerlijke overtuiging, konden de voordelen van het niet roken benoemen en hadden concrete strategieën voor het omgaan met verleidingen. Vrouwen die terugvielen kenmerkten zich door het hebben van een gemakkelijke toegang tot sigaretten, hadden de overtuiging dat sigaretten hen hielpen om te gaan met stress, hadden een gebrek aan financiële middelen, gebrek aan middelen voor de opvoeding van de kinderen en vaak een laag zelfbeeld.

‘Wij hopen dat onze studie zal helpen in het ontwikkelen van creatieve interventies voor moeders die rookvrij willen leven na hun zwangerschap. Dit betekent een verbetering van de algemene gezondheid van deze vrouwen en hun families’, aldus de onderzoekers.

Geen opmerkingen: