Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een techniek die gebruik maakt van de hypnotische toestand, waarmee veranderingen in de perceptie en geheugen optreden en de mogelijkheden ontstaat tot het beheersen van fysiologische functies die zich normaal onvrijwillig voltrekken. Hypnotherapie maakt gebruik van geleide ontspanning, intense concentratie en aandacht voor het bereiken van een verhoogde staat van bewustzijn. De persoon die de aandacht zo richt, komt in een staat waarin alles wat er te doen is rond de persoon tijdelijk wordt geblokkeerd of genegeerd.
Hoe werkt hypnotherapie?
Hypnotherapie wordt meestal beschouwd als een hulpmiddel bij psychotherapie, in plaats van een behandeling op zich. Binnen de psychotherapie wordt het gebruikt om pijnlijke gedachten, gevoelens en herinneringen die verborgen zijn voor het bewustzijn bewust te maken. Hypnose stelt mensen in staat stelt sommige dingen anders te zien.
Hypnotherapie kan op twee manieren worden gebruikt:
Suggestie therapie - De hypnotische toestand maakt de persoon beter te kunnen inspelen op suggesties. Bij iemand die wil stoppen met roken zou bijvoorbeeld een suggestie gegeven kunnen worden dat sigaretten vanaf nu vies zijn. Hypnotherapie kan sommige mensen helpen bepaalde gedragingen te veranderen. Het wordt ook gebruikt om mensen aan te zetten hun sensaties en percepties van pijn te veranderen.
Analyse therapie - Deze aanpak maakt gebruik van hypnose bij het vinden van de oorzaak van een aandoening of symptoom. Het kan gaan om een traumatisch verleden, waarin iemand bepaalde situaties en ervaringen heeft verborgen in zijn of haar onderbewuste. Zodra het trauma is geanalyseerd, kan dit worden gerealiseerd kan het binnen de psychotherapie verder behandeld worden.
Wat zijn de voordelen van hypnotherapie?
De hypnotische toestand kan een persoon zich meer open te stellen voor suggesties tot gedragsverandering. Het kan bijdragen aan het succes van behandelingen gericht op een veelheid van klachten, zoals:
- Fobieën en angst
- Slaapstoornissen
- Depressie
- Stress
- Post-traumatische Stress
- Verdriet en verlies
- Ook kan worden gebruikt om te helpen bij het overwinnen van gewoontes en verslavingen, zoals roken of overeten.
Wat zijn de nadelen van hypnotherapie?
Hypnotherapie is wellicht niet geschikt voor personen die kampen met psychotische symptomen, zoals hallucinaties en wanen, of voor iemand die drugs of alcohol gebruikt.
Sommige therapeuten gebruiken hypnotherapie als middel bij de bewustmaking van onderdrukte herinneringen, waarvan zij aannemen dat die verband houden met de psychische stoornis van de cliënt. Echter, hypnose kan ook resulteren in het creëren van valse herinneringen, meestal als gevolg van onbedoelde suggesties door de therapeut. Om deze reden is het gebruik van hypnose voor bepaalde psychische aandoeningen, zoals dissociatieve stoornissen, controversieel.
Is hypnotherapie gevaarlijk?
Hypnotherapie is niet een gevaarlijke procedure. Het is niet ‘mind control’ of hersenspoelen. Een therapeut kan een persoon niet iets laten doen zonder dat de persoon dit wil doen. Het grootste risico, zoals hierboven beschreven, is dat valse herinneringen kunnen worden gecreëerd.
1 opmerking:
Is er iemand die deze behandeling zelf heeft ondergaan en die mij kan vertellen of deze gewerkt heeft?
Een wannebe quitter...
Een reactie posten