Nicotine & Uw lichaam en geest
Als een roker bent u gewend geraakt aan een zekere mate van nicotine in je lichaam. De mate van afhankelijkheid wordt bepaald door de hoeveelheid die u rookt, hoe diep je de rook inademt en door de tabaksoort die u gebruikt. Wanneer u stopt ontstaan ontwenningsverschijnselen omdat uw lichaam nicotine wil.
Als u wordt blootgesteld aan rook of zelfs maar een kleine hoeveelheid nicotine, triggert dit stemmingswisselingen, nicotinetrek en kan uw hartslag en bloeddruk stijgen. Ontwenningsverschijnselen spelen zich niet "alleen maar in je hoofd" af.
Wat kunt u verwachten
Ontwenningsverschijnselen beginnen meestal binnen een uur of twee nadat u stopt met roken. Meerdere dagen pieken deze ontwenningsverschijnselen, welke meerdere weken kunnen aanhouden.
De drang om te roken zal komen en gaan. Uw ontwenningsverschijnselen zullen het grootst zijn in de eerste week na het stoppen met het gebruik van tabak. Doorgaans duurt dit meestal slechts een zeer korte periode.
Je kunt ook ontwenningsverschijnselen ervaren die elkaar snel opvolgen. Met enkele dagen zullen de ontwenningsverschijnselen minderen. Er zijn enkele aanwijzingen dat milde ‘incidentele’ ontwenningsverschijnselen kunnen voortduren tot wel 6 maanden.
Wat te doen!?
Herinner je dat ontwenningsverschijnselen voorbij gaan! Als vervanging voor het roken kan het helpen te kauwen op wortelen, augurken, zonnebloempitten, appels, selderij, of suikervrij snoep of kauwgom. Kauwen kan bijdragen aan het stoppen van de psychologische behoefte om te roken.
Probeer deze oefening: Haal even diep adem door je neus en adem langzaam via je mond weer uit. Herhaal dit 10 keer. Vermijd situaties en activiteiten (zoals het drinken van alcohol) die je normaal associeert met roken.
Overige Opmerkingen:
Nicotine ontwenningsverschijnselen kunnen worden verminderd door het gebruik van nicotine vervangende producten. Deze zorgen voor een kleine, stabiele doses van nicotine in het lichaam. Nicotine vervangende producten zijn doeltreffend. Uit onderzoek blijkt dat het slagingspercentage met 50% toeneemt.