Ontwenningsverschijnselen: Omgaan met stress ... Zonder Roken

Wat kunt u verwachten
Nadat u stopt met roken, wordt het hanteren van stress in je leven wellicht een uitdaging. Stoppen met roken zelf veroorzaakt stress en voegt als zodanig iets toe aan uw reeds bestaande stress belasting.

Wist u dat?
De meeste rokers vertellen dat een van de redenen waarom zij roken is dat dit hen helpt bij het verminderen van stressgevoelens. U kan zich meer bewust worden van stress tijdens de ontwenningsperiode. Dit gebeurt omdat het roken van sigaretten daadwerkelijk een verlichtende werking heeft op stressgevoelens door het vrijgeven van krachtige chemische stoffen in uw hersenen. Als u echter langer gestopt bent, leert u beter om te gaan met stress, vooral als je ontspanningstechnieken toepast.

Nicotine en Uw lichaam & Geest
De dagelijkse beslommeringen, de verantwoordelijkheden en drukte kunnen allemaal bijdragen aan stress. Aangenomen wordt dat zodra nicotine uw hersenen bereikt, het de productie van een aantal van de meest krachtige chemische neurotransmitters stimuleert. Deze chemische stoffen (o.a. epinefrine, Noradrenaline, dopamine) zijn betrokken bij de mate van alertheid, helpen pijn te verminderen, te leren, de werking van het geheugen en de vermindering van angst en pijn. Als u rookt treden in je hersenen chemische veranderingen op zodat u gevoel van angst daalt, je jezelf lekkerder voelt en alerter bent. Dat is de reden waarom het goed voelt als je rookt.

Wat te doen:

  • Ken de oorzaken van stress in je leven (je baan, je kinderen, geld).
  • Inventariseer de stress-signalen (hoofdpijn, nervositeit, slapeloosheid).
  • Plan rustige tijden in je dagelijkse schema.
  • Probeer nieuwe methoden om te ontspannen en continueer de beste daarvan.