Vaak roken wierook kankerverwekkend

AMSTERDAM - Het dagelijks verbranden van wierook verhoogt de kans op verschillende soorten kanker aan de luchtwegen. Als iemand ook sigaretten rookt, is het effect nog erger.

Amerikaanse en Deense onderzoekers volgden tien jaar lang meer dan 61.000 Chinezen van 45 jaar en ouder. Ongeveer driekwart van de deelnemers bleek dagelijks wierook te branden.
Van deze groep kregen bijna 1200 mensen een vorm van hoofd-, hals- of longkanker gekregen. Daarbij bleek dat hoe vaak wierook gebruikt werd van grote invloed was. Deelnemers die ook rookten, hadden een nog hogere kans op het ontwikkelen van kanker.
Het artikel wordt op 1 oktober in het blad Cancer gepubliceerd. In 2001 werd al eens een soortgelijk onderzoek gehouden in Taiwan. Ook daaruit kwam de conclusie dat het roken van wierook kankerverwekkend kan zijn.
Wierook is gemaakt van allerlei plantenmaterialen gemengd met oliën. Als deze verbrand worden, levert dat allerlei kankerverwekkende stoffen op. Bij inademing van wierooklucht komen deze stoffen in de longen, waar ze kanker kunnen veroorzaken. Niet-rokers, die sporadisch wierook gebruiken, lopen geen verhoogd risico.