Stoppen met Roken & Acupunctuur

Acupunctuur is een oude vorm van Chinese geneeskunde waarbij naalden worden geplaatst op specifieke punten van de huid. In China wordt acupunctuur gebruikt als anesthesie middel tijdens operaties. Men is van mening dat acupunctuur helpt bepaalde ziekten te genezen en symptomen van ziekten te verlichten. Inmiddels wordt acupunctuur ook als methode toegepast om mensen te helpen te stoppen met roken.

De leer van deze traditionele Chinese geneeskunde stelt dat bepaalde punten op de huid moeten worden gestimuleerd. Deze punten liggen op onzichtbare meridianen. Deze meridianen zijn energiebanen en kanalen van levenskracht (qi genaamd) die aanwezig zijn bij alle levende wezens. Meridianen vormen ook een communicatiesystemen, welke specifieke organen met elkaar verbindt.
Er wordt gesteld dat er 12 grote meridianen in het menselijke lichaam aanwezig zijn. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde, ontstaat ziekte wanneer de energiestromen langs een of meer meridianen wordt geblokkeerd of uit balans is. Acupunctuur herstelt de gezondheid door het evenwicht in de energie stromen te herstellen. Er zijn mensen die stellen dat acupunctuur kan worden gebruikt voor de behandeling van lichamelijke ziekten, verslavingen, maar ook voor geestesziekten (stress, angst, depressie).

Stoppen met Roken & Acupunctuur:
Acupunctuur maakt gebruik van kleine naalden om bepaalde gebieden van het menselijk lichaam te stimuleren. De plek waar de naald in de huid wordt geprikt is gekozen in overeenstemming met de meridiaan die energie levert aan het lichaamdeel of zone. In geval van het stoppen met roken, worden de huid gestimuleerd opplekken die de energie-stroom naar de mond, longen en luchtwegen reguleren, alsmede de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor ontwenningsverschijnselen.
Een aantal studies hebben gekeken naar het effect van acupunctuur als middel om rokers te helpen met stoppen. Deskundigen bekeken studies waarbij acupunctuur werd gebruikt voor het verminderen van de ontwenningsverschijnselen. De studies wezen uit dat schijnacupunctuur (placebo: waarbij de naalden op willekeurige plekken werden ingebracht), evengoed werkte als echte acupunctuur bij het stoppen met roken.