Allen Carr: Stoppen met Roken de Easyway!

Allen Carr, is misschien wel de meest succesvolle anti-rook-goeroe van de wereld. Hij werd op 2 september 1934 geboren en stierf op 72 jarige leeftijd aan longkanker in zijn huis in Spanje. Carr rookte aanvankelijk 100 sigaretten op een dag, maar hield daar in 1983 op 48 jarige leeftijd mee op. Hij ontwikkelde vervolgens een methode om te stoppen met roken die de 'Easyway' is komen te heten. Zijn methode werd dusdanig succesvol dat hij er multimiljonair van is geworden.

Het is een duidelijke trend in het bedrijfsleven: steeds meer ondernemers vervangen het personeelsuitje of de bijscholingsdagen door een cursus stoppen-met-roken.


Carr's Stoppen met Roken filosofie:
Volgens Carr heeft men bij zijn methode geen willpower nodig, maar iets veel eenvoudigers: het komen tot het inzicht dat een nicotineverslaving een vorm van een illusie is. ‘Zodra iemand zich realiseert dat het roken de oorzaak is van hun stress en niet haar oplossing’, schreef hij, ‘kunnen zij niet langer geloven dat zij een gerechtvaardigde behoefte hebben aan roken. Net zomin als dat zij zichzelf ervan kunnen overuigen dat de aarde plat is’.
Carr leert dat, in tegenstelling tot wat het lijkt, rokers niet naar een sigaret verlangen! Roken verlicht slechts de ontwenningsverschijnselen van de vorige sigaret. Dit leidt op haar beurt weer tot meer ontwenningsverschijnselen zodra men de volgende sigaret heeft gerookt. Om deze te voorkomen moet men dus weer een nieuwe sigaret opsteken. Op deze manier ontstaat de nicotineverslaving. Carr beweert dat de ‘opluchting’ die rokers ervaren als ze eindelijk een sigaret kunnen opsteken, eigenlijk het gevoel is dat niet rokers de hele dag door ervaren. Dus dat rokers, wanneer zij een sigaret aansteken inspanning verrichten om te komen tot een staat die niet-rokers hun hele leven ervaren! Hij beweert verder dat roken veel minder verslavend is dan in het algemeen wordt gesteld en dat ontwenningsverschijnselen eigenlijk ontstaan door twijfel en angst van de ex-roker. Stoppen met roken is dan niet zo traumatisch als in het algemeen wordt verondersteld.

Werkwijze van Allen Carr's Easyway:
In Allen Carr’s klinieken kunnen mensen sessies volgen die hun zullen helpen te stoppen met roken. Gedurende het programma mogen rokers gewoon blijven roken. Het doel is om hen te stimuleren in de ontwikkeling van de mentaliteit van een niet-roker voordat de laatste sigaret zelf is gedoofd. Een andere reden voor het toestaan van roken tijdens de begeleiding is dat Carr meent dat een roker moeilijker kan worden overtuigd om te stoppen, totdat hij/zij het mechanisme van de ‘nicotine-val’ begrijpt. Door meteen te stoppen met roken zullen ze verminderde aandacht kunnen opbrengen en vasthouden aan het idee dat het uiterst moeilijk is te stoppen. Eerst moet men zich, volgens Carr, goed realiseren dat iemand niet van nicotine afhankelijk is.
Een andere stelling, uniek voor Allen Carr’s methode is dat wilskracht niet verplicht is om te stoppen met roken. Dit is omdat het geen wilskracht vergt om te stoppen met iets dat een persoon niet wenst te doen! Dat is de realisatie waartoe rokers komen zodra hun twijfel en angst om te stoppen met roken is verdwenen. Dit gecombineerd met het idee dat de daadwerkelijke ontwenningsverschijnselen van nicotine klein en vrijwel onbelangrijk zijn, kan rokers ertoe brengen hun gewoonte spontaan op te geven.

Voor Carr zijn ontwenningsverschijnselen vooral een geestelijk proces; zweterige handpalmen, paniekgevoelens, irritatie, opvliegers, enz. Juist omdat veel rokers geloven dat deze symptomen zijn veroorzaakt door een gebrek aan nicotine (fysieke ontwenning), en niet door hun psychische afhankelijkheid en een gevoel van ontbering, kunnen zij niet succesvol stoppen. Zijn stelling was dat de angst voor ‘stoppen met roken’ de oorzaak is waardoor de meerderheid van de rokers blijft roken.

De opkomst van Allen Carr en zijn Easyway:
In de ochtend van 15 juli 1983 besluit Allen Carr te stoppen met roken nadat hij herhaaldelijk een bloedneus krijgt wanneer hij een sigaret opsteekt. Zijn vrouw ontdekt hem, zittend in zijn auto, terwijl er een bebloede sigaret in zijn mondhoek bengelt. Nog diezelfde dag gaat Carr naar een hypnotherapeut die hem niet van het roken weet af te brengen. Later die dag leest hij echter een medisch handboek en ziet het licht. Vanaf dat moment weet Carr de centrale principes van zijn methode Easyway.
Roken, zo stelt hij, is slecht aangenaam om de ontwenningsverschijnselen die optreden te onderdrukken. Het is even succesvol wanneer je je hoofd tegen een bakstenen muur slaat omdat je daardoor afgeleid wordt van de ontwenningsverschijnselen. Carr stopt onmiddellijk met roken en begint zijn eerste kliniek aan huis in Surrey. Dit is slechts het begrin. Hij opent uiteindelijk 30 klinieken in Groot-Brittanniƫ, en sticht een imperium van meer dan 70 klinieken in 30 verschillende landen. Zijn boek 'The Easyway to Stop Smoking' wordt in 1985 gepubliceerd en er worden verscheidene miljoenen exemplaren van verkocht.
Men speculeert erover of de oorzaak van de longkanker die Carr fataal werd het resultaat zou kunnen zijn geweest van het werken in de klinieken. In deze klinieken bracht hij jaren door in rokerige ruimten, waar hij mensen vertelde dat hun verslaving een illusie was. Toen bleek dat zijn kanker niet meer geopereerd kon worden, zei hij minder geschokt te zijn dan hij had gedacht: ‘Ik heb in de loop der jaren 25miljoen rokers genezen en als deze ziekte daar de prijs voor is, is het betalen ervan de moeite waard’.