Stoppen met Roken & Bupropion

Bupropion (voorheen bekend als Zyban) is een middel dat wordt gebruikt om te stoppen met roken. Aanvankelijk werd bupropion/ zyban op de markt gebracht als een antidepressivum, maar al snel kwam men erachter dat het een effectief hulpmiddel was bij het stoppen met roken.

In 2006 was bupropion het op vier na meest voorgeschreven antidepressivum in de Verenigde Staten, met meer dan 21 miljoen voorschriften. Al snel werd van het medicijn gezegd dat het mogelijke epileptische aanvallen kon veroorzaken. Echter, bij de aanbevolen dosis is het risico hierop vergelijkbaar met andere antidepressiva. In tegenstelling tot vele psychiatrische medicatie, waaronder bijna alle antidepressiva, leidt bupropion niet tot gewichtstoename of seksuele disfunctie.

Bupropion als middel om te Stoppen met Roken:
Bupropion vermindert de ernst van de ontwenningsverschijnselen, blijkt uit onderzoek. Na een zeven weken durende behandeling gaf 'slechts' 27% van de patiënten die bupropion gebruikten aan dat ze veel aandrang voelden om weer te gaan roken. Wanneer men dit vergelijkt met de 56% patiënten die een placebo kregen en eveneens aangaven veel moeite te hebben van de sigaretten af te blijven, is dit een enorm succes.
Een bupropion behandeling duurt zeven tot twaalf weken, waarbij iemand pas werkelijk stopt met roken nadat hij/zij de medicatie ongeveer 10 dagen gebruikt. De werkzaamheid van bupropion is vergelijkbaar met die van nicotinevervanges. Het verdubbelt de kans op succes bij het stoppen.
Bijkomend voordeel is dat bupropion de gewichtstoename die vaak in de eerste weken na het stoppen met roken ziet, doet afnemen. Normaal gesproken komt iemand in de eerste weken ongeveer 2,7 kg aan, terwijl onderzoek laat zien dat dit 1,5 kg is bij mensen die bupropion gebruiken. Na enige tijd blijkt dit effect echter verwaarloosbaar: na 26 weken hadden beide groepen in voornoemde studie een gemiddelde gewichtstoename van 4,8 kg.

Bijwerkingen van Bupropion:
Regelmatig voorkomende bijwerkingen van bupropion zijn: een droge mond, slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en huiduitslag. Mensen moeten geen gebruik maken van dit medicijn wanneer ze last hebben van aandoeningen zoals epilepsie, eetstoornissen (anorexia nervosa of boulimia), of in combinatie met andere geneesmiddelen die eveneens bupropion hydrochloride bevatten. Het gebruik van alcohol tijdens het innemen van bupropion dient te worden vermeden, aangezien alcoholconsumptie het risico op een toeval vergroot.