Stoppen met Roken & Nicotinekauwgom

Nicotinkauwgom is een soort kauwgom dat nicotine aan het lichaam levert. Het is er in verschillende smaken: citrus, classic, drop, fruit en mint. De merken Nicotinell en Nicorette worden in Nederland verkocht en zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Nicotinekauwgom is bedoeld als nicotine vervanger, voor mensen die willen stoppen met roken.

Aanvankelijk waren dergelijke producten alleen beschikbaar als pleisters die via de huid nicotine afgaven, maar later kwam een vergelijkbaar product in de vorm van een kauwgom op de markt.

Hoe werkt Nicotine Kauwgom?
Deze kauwgom bevat nicotine als werkzaam bestandsdeel en geeft deze af aan de bloedbaan. Het wordt gebruikt als een hulpmiddel bij het stoppen met roken. Wanneer men deze kauwgom gebruikt dan wordt er nicotine geabsorbeerd via de weefsels in de mond. Deskundigen raden aan dat rokers stoppen met het gebruik van tabaksproducten voordat ze beginnen met het gebruik van nicotine vervangende producten. Te veel nicotine kan misselijkheid, braken, duizeligheid, diarree, gevoel van zwakte, of een te snelle hartslag veroorzaken.

Hoe gebruik je Nicotine Kauwgom?
De kauwgom wordt gekauwd tot ze zacht is en een tintelend gevoel en/of peperige smaak heeft, daarna kun je deze tussen wang en tandvlees bewaren. Wanneer het tintelende gevoel stopt, kan de kauwgom weer gebruikt worden. Vervolgens kan deze opnieuw tussen de wang en tandvlees op een andere plaats in de mond gestopt worden. Dit kan herhaald worden totdat alle nicotine uit de kauwgom is geabsorbeerd. Doorgaans is dit na ongeveer 30 minuten.