Waterpijp roken neemt toe

Na decennia van campagnes om mensen te overtuigen om te stoppen met roken, gloort er een nieuwe dreiging aan de horizon. Tieners en adolescenten, van wie velen nooit hebben gerookt, beginnen in toenemende mate met het roken van tabak uit een waterpijp (ook Hookah of Narghile genoemd).

Een studie, die donderdag werd gepubliceerd in de ‘Annals of Behavioral Medicine’, werpt licht op deze verontrustende nieuwe trend. De studie, een eerste steekproef onder Amerikaanse college-studenten, toonde dat meer dan 40% van de studenten zegt dat zij waterpijp gerookt hebben. Bijna 10% had dit gedaan in de afgelopen 30 dagen voorafgaande aan het onderzoek. Iets minder studenten zeggen dat ze sigaretten hebben gerookt. "We waren verbaasd over het feit dat het percentage van de studenten dat waterpijp rookte hoger was dan het percentage sigaretten rokers’, zei onderzoeksleider Dr Brian Primack, een assistent professor in de geneeskunde en kindergeneeskunde aan de universiteit van Pittsburgh.

‘Waterpijp roken kan zelfs nog populair worden in de nabije toekomst, omdat in veel van de nieuwe rookvrije ruimten door de lokale overheden het gebruik van de waterpijp wordt vrijgesteld. Waterpijp roken is een cruciale aandachtspunt in de volksgezondheid dat vraagt om meer toezicht en studie.’
In een artikel dat werd gepubliceerd in de ‘Los Angeles Times’ stelt reporter Janet Cromley dat veel mensen denken dat waterpijp roken minder schadelijk is dan het roken van sigaretten. ‘veel van de belangrijkste ziekten die verband houden met het roken van sigaretten, gelden ook voor het waterpijp roken”, stelt Paul Knepprath, vice-president van het Amerikaanse Long Association in CaliforniĆ«.

1 opmerking:

waterpijp zei

Ik ben het niet helemaal eens met deze post. Tegenwoordig zijn er zo veel innovaties en alternatieven waardoor het waterpijp roken veel minder schadelijk is geworden: zo kun je steam stones halen (geen teer, nicotine, tabak) en natuurkooltjes (gemaakt van bamboe of kokosnoot) in plaats van de schadelijke kooltjes. Wij proberen dit zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen op onze webshop: waterpijp store.nl