Engelse artsen roepen hun overheid op om roken in 2025 te hebben uitgebannen!

Maandag 8 september 2008: Groot-Brittannië’s oudste medische college roept de regering vandaag op om zich ten doel te stellen dat roken in 2025 tot het verleden behoort. Het Koninklijk College van Artsen, zegt dat radicale maatregelen nodig zijn om deze verandering te verwezenlijken: enorme stijging van de tabaksbelasting; strengere straffen voor smokkelaars van tabak, en het promoten van alternatieve vormen van nicotinegebruik. Volgens het college zou met deze aanpak een einde gemaakt kunnen worden aan roken in het Verenigd Koninkrijk in de komende 20 jaar.

Het college voert sinds 1962 campagne tegen roken. Ondanks de vooruitgang in de afgelopen jaren met het verbod op roken in cafes en restaurants, rookt 10 miljoen van de volwassenen nog steeds. Dit is meer dan één op de vijf, ofwel 22 procent van de bevolking. Meer dan 100.000 mensen sterven jaarlijks als gevolg van door roken veroorzaakte ziekten.

In haar verslag, ‘Ending Tobacco Smoking in Britain’, stelt het college dat roken meer mensen doodt dan alle andere vermijdbare factoren. Het juicht de vooruitgang die afgelopen jaren is geboekt toe, maar zegt dat ‘veel meer kan en moet gedaan worden’. De artsen stellen dat de belasting op tabak moet worden verhoogd met 10 procent per jaar, en de verkoop ervan moet worden beperkt en zou moeten zijn voorbehouden aan detailhandelaren meteen speciale licentie. De straffen voor smokkelaars moet worden verhoogd. De artsen stellen voor deze te laten overeenkomen met straffen voor de A-klasse drugs (o.a. heroïne). Deze straffen zouden ook moeten gelden voor detailhandelaren die sigaretten verkopen aan kinderen. Nicotine-vervangers moet zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden. Dat betekent dat meer onderzoek gedaan moet worden naar nieuwe nicotinevervangers en de prijs daarvan moet worden verminderd.

Professor John Britton, voorzitter van het college’s ‘tobacco advisory group’, zei: ‘Nu is het moment om te zeggen dat we ons van dit probleem willen ontdoen. We zouden roken kunnen uitbannen als we alles deden waarvan we inmiddels weten dat het werkt.’

Geen opmerkingen: