Roken veroorzaakt Beroertes

Het roken van sigaretten is een belangrijke vermijdbare oorzaak van veel ziekten, waaronder beroertes. Studies tonen aan dat roken een belangrijke risicofactor is voor een beroerte. Het inhaleren van sigarettenrook veroorzaakt verschillende effecten die schadelijk zijn voor de bloedvaten die zorgen dat er zuurstof naar alle organen in het lichaam wordt vervoerd. Een beroerte is een hersenletsel veroorzaakt door een gebrek aan bloed.

Beroertes:
Bij een beroerte is beschadigen bepaalde hersenfuncties als gevolg het niet goed functioneren van de bloedvaten die zorgen voor bloedcirculatie in de hersenen. Beroertes kunnen leiden tot blijvende neurologische schade, complicaties en zelfs de dood. Door geen- of verminderde bloedtoevoer, krijgen de hersenen niet de noodzakelijke voedingsstoffen en zuurstof. Een beroerte kan leiden tot ernstige psychische- of fysieke problemen, waaronder volledige verlamming, gedeeltelijke verlamming, verlies van spraak of verlies van het gezichtsvermogen.

Het Risico op een beroerte bij een Roker:
Roken is een belangrijke oorzaak van beroertes, die vaak resulteren in een handicap en kunnen leiden tot de dood. Er zijn twee soorten beroertes die door roken veroorzaakt kunnen worden. Allereerst kan er een beroerte optreden wanneer een bloedvat barst in de hersenen. Hierdoor is er een toenemende druk in het hoofd vanwege een interne bloeding. Door deze bloeding beschadigen bepaalde hersencellen.Ten tweede is er de beroerte die schade toebrengt aan de hersencellen doordat delen van de hersenen niet de nodige zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit heeft te maken met bloedklonters in de bloedvaten, of vernauwing van de aderen.
Vermindert Stoppen met Roken het Gezondheidsrico?
Het risico van een beroerte is ongeveer 50% hoger bij rokers dan bij niet - rokers. Het risico neemt toe met het aantal sigaretten dat per dag gerookt wordt. Rokers die meer dan 25 sigaretten per dag hebben het hoogste risico op een beroerte. Het is voorspeld dat een beroerte binnenkort de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld zal zijn!

  • 11% van de sterfgevallen veroorzaakt door een beroerte zijn toe te schrijven aan roken.
  • Uw risico op een beroerte vermindert wanneer u stopt met roken. Twee jaar na het stoppen, is de kans op een beroerte aanzienlijk gedaald. Na 5 jaar is uw risico op een beroerte ongeveer even groot als een niet - roker.
  • Uw risico op een hartaanval is 2 tot 3 maal groter dan die van een niet- roker. Hartaanvallen kunnen leiden tot de dood.

Beroertes zijn de op drie na belangrijkste doodsoorzaak in Europa. Ook is het de belangrijkste oorzaak voor handicaps.