Roken & Hart- en Vaatziekten:

Dat roken slecht is voor de hart- en bloedvaten zul je waarschijnlijk wel weten. Maar wat gebeurt er dan precies? Rokers hebben meer risico’s op hart- en vaatziekten (slagaders en aders), de zogeheten ‘cardiovasculaire ziekten’. Daaronder vallen alle aandoeningen aan het cardiovasculaire systeem dat zorgt voor de verspreiding van zuurstof in het lichaam. Enkele voorbeelden zijn: hartaandoeningen, beroertes en verminderde bloedtoevoer naar de armen en benen. In de praktijk wordt het de term voornamelijk gebruikt waar het om arteriosclerose (slagaderlijke ziekte) gaat. Hoe meer je rookt, hoe groter de kans op één van deze aandoeningen.

Roken en de Bloedvaten:
Vooral de slagaderen (arteriolen), vernauwen als gevolg van roken. Dit veroorzaakt een hogere bloeddruk, maar kan ook opstoppingen veroorzaken. Zoals je waarschijnlijk wel weet zorgt de bloedsomloop voor de verspreiding van zuurstof in je lichaam. Door voornoemde blokkades krijgen sommige cellen in het lichaam minder zuurstof en sterven af.

Gezondheidsrisico van Rokers:
Rokers hebben tweemaal zoveel kans op een hartstilstand als niet-rokers. Onderzoek laat zien dat de dagelijkse hoeveelheid sigaretten die je rookt, hoe diep je inhaleert én hoe lang je rookt in direct verband staat met het risico op overlijden. In de meeste westelijke landen zijn er hoge én stijgende percentages mensen die met cardiovasculaire ziekten kampen. Tot in het jaar 2005, was het de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten en in de meeste Europese landen. Tegen de tijd dat de hartproblemen worden ontdekt, heeft het probleem zich gewoonlijk gedurende decennia ontwikkeld. Preventie is daarom het belangrijkst. De nadruk daarbij ligt op het vermijden van risicofactoren door bijvoorbeeld gezond te eten, te sporten en… (je voelt hem al aankomen) … te stoppen met roken!