Gezondheidswinst door Stoppen met Roken:

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang u gerookt heeft; stoppen met roken zal je helpen langer te leven! Mensen die stoppen met roken voordat ze de leeftijd van 50 bereiken, verminderen hun risico om in de komende 15 jaar te sterven met de helft. Ex-rokers genieten van een hogere kwaliteit van leven, met minder ziekten als verkoudheid en griep. Ze voelen zich gezonder, en hebben een verminderd risico op bronchitis en longontsteking.

Roken en de Gezondheid:
Stoppen met roken heeft belangrijke en voordelen voor de gezondheid van mannen en vrouwen van alle leeftijden. Deze voordelen zijn zelfs nog van toepassing op mensen die al een aan roken gerelateerde ziekte hebben! Voormalig rokers langer leven dan mensen die blijven roken. Stoppen met roken vermindert het risico op longkanker en andere vormen van kanker, hart infarcten, beroertes en chronische longaandoeningen. De positieve gezondheidseffecten van stoppen met roken zijn veel groter dan het eventuele gezondheidrisico's van gewichtstoename (welke meestal minder dan 10 kilo is) of van de emotionele of psychische problemen die kunnen volgen op het stoppen met roken.

Gezondheidsherstel na het Stoppen met Roken:
Nadat met stopt met roken begint het lichaam zich onmiddellijk te herstellen. Wanneer we dit op een tijdschaal plaatsen, dan ontstaat het volgende beeld:

  • 20 minuten na het stoppen met roken zal de hartslag en bloeddruk dalen (Effect of Smoking on Arterial Stiffness and Pulse Pressure Amplification, Mahmud, A, Feely, J. 2003. Hypertension :41:183.)
  • 2 uur na het stoppen met roken is het koolmonoxide gehalte in uw bloed weer normaal ( US Surgeon General's Report , 1988, p. 202)
  • 2 weken tot 3 maanden na het stoppen met roken verbetert de bloedcirculatie en de longfunctie stijgt. (US Surgeon General's Report , 1990, pp.193, 194,196, 285, 323)
  • 1 tot 9 maanden na het stoppen met roken: De rokershoest en kortademigheid nemen af; de trilharen (die zorgen dat het slijm uit de longen gaat) beginnen weer normaal te functioneren in de longen. Hierdoor blijft er minder slijm in de longen achter waardoor de longen schoner zijn en het risico van een infectie vermindert. (US Surgeon General's Report , 1990, pp. 285-287, 304)
  • 1 jaar na het stoppen met roken is het overmatige risico op coronaire-hartziekten de helft van die van een roker. ( US Surgeon General's Report , 1990, p. vi) (1990)
  • 5 jaar na het stoppen met roken: uw risico op een beroerte zal 5 tot 15 jaar na het stoppen met roken net zo groot zijn als die van een niet roker( US Surgeon General's Report , 1990, p. vi)
  • 10 jaar na het stoppen met roken: het sterftecijfer aan longkanker is ongeveer de helft van dat van een roker. Het risico op mond-, keel-, slokdarm-, blaas-, baarmoederhals- en alvleesklierkanker is gedaald. (US Surgeon General's Report , 1990, pp. vi, 131, 148, 152, 155, 164,166)
  • 15 jaar na het stoppen met roken is het risico op coronaire hartziekten evengroot als dat van een niet-roker. (US Surgeon General's Report , 1990, p. vi