Ontwenningsverschijnselen:

Vanaf het moment dat u stopt met roken, kunt u nieuwe gewoonten ontwikkelen. Stoppen met roken is niet alleen de afsluiting van een periode waarin u er een ongezonde leefstijl op nahield, het kan ook het begin worden van een nieuwe leefstijl! Hier zijn een paar dingen die u kunt proberen:

  • Zwemmen, joggen, tennissen, fietsen, paardrijden of voetballen. Deze dingen zouden u voorheen meer moeite kosten vanwege uw slechte lichamelijke conditie. U zult merken dat het u zonder sigaret beter afgaat, maar ook dat het uw drang om te roken vermindert. Hoe zit het met het wandelen met de hond?
  • Zorg dat je iets om handen hebt. Doe kruiswoordpuzzels, ga tuinieren of richt u op huishoudelijke klusjes die al te lang zijn blijven liggen. Geniet van de aangename smaak in je mond. Poets je tanden regelmatig.

Omgaan met ontwenningsverschijnselen:
Onthoud: De drang om te roken zal komen en gaan. Probeer het uit te zitten! Uiteindelijk zal uw behoefte aan nicotine wegebben. U kunt ook deze tips proberen voor de moeilijke momenten:

  • Zorg dat je wat lekkere dingen bij de hand hebt, in plaats van sigaretten. Probeer bijvoorbeeld wortelen, rijstwafels, zonnebloempitten, appels, selderij, rozijnen, of suikervrije kauwgum.
  • Ga iets doen wat uw gedachte kan verzetten. Wanneer u zich gaat zitten vervelen, geef u uzelf alle tijd om het gebrek aan sigaretten nog eens extra te betreuren. Doe bijvoorbeeld de afwas wanneer u enorme trek in een sigaret krijgt. Of neem een verfrissende warme douche!
  • Leer te ontspannen door diep in te ademen. Adem 10 keer diep in en houdt de laatste ademhaling enkele seconden vast. Adem dan langzaam uit.
  • Ontspan bewust al uw spieren.
  • Brand wat wierook of een kaarsje in plaats van een sigaret.
  • Waar je bent én wat je aan het doen bent kan bijdragen aan je behoefte aan een sigaret. Iets ander gaan doen, of ergens anders heengaan kan echt helpen. Ga naar buiten voor een korte wandeling, of ga naar een andere kamer. U kunt ook proberen een andere activiteit te gaan doen.
  • Hoe dan ook, denk nooit: ‘Een sigaretje kan geen kwaad!’. Dat kan het wel degelijk! In veel gevallen zal het alle moeite die u tot nu toe gedaan heeft ongedaan.

Realiseer u waarom u wilde stoppen met roken:
Onthoud: het proberen iets te overwinnen is altijd beter dan niets te proberen en lijdzaam toe te staan hoe roken uw gezondheid verwoest! Realiseer je dat je lichaam zich al 20 minuten na de laatste sigaret begint te gerstellen. De nicotine begint uw lichaam te verlaten; uw hartslag normaliseert; het zuurstof in uw bloed stijgt weer tot een normaal niveau. Binnen een paar dagen zult u merken dat:

  • Uw smaak- en geurzin beter wordt
  • U gemakkelijker kunt ademen
  • Uw ‘rokers-hoestje’ begint te verdwijnen (Alhoewel het hoesten een tijdje kan aanhouden)

De nicotine verlaat uw lichaam binnen drie dagen. Nadat u stopt met roken voelt u zich in eerste instantie vaak niet onmiddelijk beter. De ontwenningsverschijnselen die optreden kunnen een moeilijke hindernis zijn die u moet nemen op uw weg naar een rookvrij bestaan. Maar wees u ervan bewust dat deze vervelende ontwennings-verschijnselen de eerste tekenen zijn dat uw lichaam aan het genezen is!