Onmiddellijke voordelen van het stoppen met roken:

Stoppen met roken biedt een aantal voordelen die u ogenblikkelijk merkt, maar ook voordelen die zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen. Deze voordelen kunnen u dagelijkse kwaliteit van leven enorm verbeteren:

  • Uw adem ruikt beter
  • Uw verkleurde tanden worden weer witter
  • Uw kleren en haren stinken niet langer
  • Uw gele vingers en vingernagels verdwijnen
  • Het eten gaat beter smaken doordat uw smaakpupillen beter gaan functioneren
  • Uw kunt weer normaal ruiken
  • Conditie verbetert en je bent minder snel buiten adem

Financieel Voordeel:
Het vooruitzicht op een betere gezondheid is een belangrijke reden om te stoppen met roken, maar er zijn ook andere redenen te noemen. Roken is duur. Het is niet moeilijk om erachter te komen hoeveel u uitgeeft aan roken:

  • Vermenigvuldig de hoeveel geld die u dagelijks besteedt aan tabak met 365 (het aantal dagen per jaar). Het bedrag zal u verbasen!
  • Vermenigvuldig dit vervolgens met het aantal jaren dat u heeft gerookt en u zal waarschijnlijk schrikken!!
  • Vermenigvuldig de kosten die u per jaar aan roken kwijt bent met 10 (voor de komende 10 jaar). Vraag jezelf af wat u met dat geld allemaal zou kunnen...

Hierbij heeft u nog niet eens berekend welke bijkomende kosten er kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hogere kosten voor gezondheidszorg en levensverzekeringen, en mogelijk de kosten voor uw gezondheidszorg als u een aan roken gerelateerde ziekte krijgt!'

Sociale Acceptatie:
Roken is tegenwoordig minder sociaal aanvaard dan in het verleden. Alle werkplekken zijn tegenwoordig verplicht rookvrij en sommige werkgevers geven zelfs de voorkeur aan het aannemen van niet-rokers. Studies tonen aan dat rokende werknemers een bedrijf meer kosten omdat ze vaker ziek zijn. Zieke werknemers verhogen de kosten voor een werkgever die soms dure vervanging moet regelen. Roken in een gebouw kan ook verhoging van de onderhoudskosten betekenen, omdat sigarettenrook in het tapijt, gordijn, en in andere stoffen achterblijft. Verhuurders, met name in de vrije sector, kiezen er daarom vaak voor om niet aan rokers te verhuren.
Vrienden kunnen u vragen niet te roken in hun huizen of auto's. Openbare gebouwen, werkplekken, concerten, stations en sportevenementen zijn tegenwoordig vrijwel altijd rookvrij. Beperkingen voor rokers in alle openbare plaatsen, inclusief restaurants en bars, zijn binnenkort een feit. U kunt het leuk vinden of niet; het vinden van rookplek zal steeds moeilijker worden!

Gezondheid van Anderen:
Roken is niet alleen slecht voor uw eigen gezondheid, maar het schaadt ook de gezondheid van de mensen om u heen. Meeroken (ook passief roken genoemd) gebeurt door inademing van uitgeademde rook evenals rook van brandende sigaretten. Studies hebben aangetoond dat meeroken leidt tot vele doden per jaar aan longkanker en hart- en vaatziekten bij gezonde niet-rokers.Als een moeder rookt, is er een hoger risico dat haar baby astma ontwikkelt, met name als ze rookte tijdens de zwangerschap. Roken is ook gekoppeld aan wiegendood (SIDS) en een laag geboortegewicht bij zuigelingen. Baby's en kinderen die opgroeien in huishouden waarin wordt gerookt, hebben vaker oorinfecties, verkoudheid, bronchitis en andere long- en ademhalingsproblemen. Meeroken kan ook leiden tot irritatie van de ogen, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Een voorbeeldfunctie vervullen of Rolmodel zijn:
Als u kinderen heeft, wilt u hen waarschijnlijk een goed voorbeeld meegeven. Bijna alle rokers zeggen dat ze niet willen dat hun kinderen gaan roken. Toch blijkt dat kinderen van rokende ouders zelf ook vaker zullen beginnen te roken. U kunt een goed rolmodel voor hen zijn door te stoppen met roken.