Is waterpijp roken schadelijk en/of verslavend?

Het toenemende gebruik van een waterpijp (hookahs, narghiles) kan een ernstig probleem voor de volksgezondheid vormen, meldt een studie van de universiteit van Virginia Commonwealth. De studie is gepubliceerd in het mei nummer van het Journal of Adolescent Health. Sommige mensen geloven dat het roken van een waterpijp minder gevaarlijk en verslavend is dan het roken van sigaretten. Dit is helaas is niet waar.

Het toenemen gebruik van de waterpijp (Hookah, Narghile)
In een waterpijp wordt tabak verhit door houtskool waarbij de rook afgekoeld doordat het door een met water gevulde bokaal wordt gezogen. Ongeveer 43 procent van de 744 studenten, in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, waarop het onderzoek betrekking had, zei tabak te hebben gerookt met behulp van een waterpijp in het afgelopen jaar. Twintig procent had gebruik gemaakt van een waterpijp in de afgelopen maand. Onder de gebruikers waren opvallend veel studenten van mening dat waterpijp roken minder schadelijk is voor de gezondheid dan het roken van sigaretten.

De risico's van het regelmatig roken van een waterpijp
Onderzoeksleider Thomas Eissenberg, een universitair hoofddocent, zei in een opgestelde verklaring dat in waterpijprook een aantal van dezelfde giftige- en verslavende elementen zitten als in sigarettenrook. Blootstelling aan de giftige stoffen kan zelfs toenemen bij de waterpijp gebruikers als gevolg van de langere duur van het gebruik en het feit dat waterpijp gebruikers vaker en meer inhaleren dan sigaretten rokers. Tal van studies heeft aangetoond dat langdurig gebruik van de waterpijp net zo schadelijk voor de gezondheid is als het roken van sigaretten. Waterpijp roken duurt gewoonlijk 20 tot 80 minuten waarin ongeveer 50 tot 200 maal wordt geïnhaleerd. Dit betekent dat de roker wordt blootgesteld aan veel rook gedurende een langere periode. Hoewel het water een deel van de nicotine absorbeert, zal de roker aan voldoende nicotine worden blootgesteld om verslaafd te raken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

terwijl het zo ontzettend schadelijk is (erger dan sigaretten) doet de regering mbv campagnes er totaal helemaal niks mee om de heel jonge rokers te informeren!!!! Via scholen zouden ze dit ook kunnen doen dus

Frodo zei

Ik kom net van een verjaardag waar een 14 jarige een waterpijp cado kreeg en met de melding dat het niet ongezond is! Wat een lariekoek!! Ik werd toch echt als de spelbederfer gezien.

Ruud zei

Bij gebruik van een "electrisch kooltje" en "herbal shisha"(tabaksalternatief) zijn de schadelijke gevolgen kleiner. Er zit geen nicotine in. Ik zelf heb het een tijd geprobeerd, en vind het niet verslavend. Zolang het bij gelegenheid gebruikt word(!), kan het een gezellige toevoeging zijn aan de avond.

Daarbij, wat is niet schadelijk? Overmatig gebruik van water kan zelfs water dodelijk zijn. Verbieden helpt niet, mensen die het willen doen, doen het toch. De taak van voorlichting moeten we niet alleen bij een overheid leggen, iedereen heeft internet en kan aan de informatie komen. Daarmee kunnen wij onze eigen omgeving informeren.

Aan ouders wel de taak om kinderen op jonge leeftijd als (bijv.) 14 jaar, die nog volop in ontwikkeling zijn, te weerhouden van deze middelen. Maar dat is net zo goed van toepassing op bijv. alcohol, waar de schadelijke gevolgen op jonge leeftijd nog altijd van worden onderschat.

Leer, deel en geniet met mate ;)

Giechel zei

Sorry hoor maar speciale shisha fruit tabak heb je zonder nicotine.